Particulieren

Hoe energie besparen in je garage?

S.D.

Met de stijgende energieprijzen proberen we allemaal om ons verbruik in huis te doen dalen. Maar heb je ook al gedacht aan jouw garage? Het is een plek waar je soms heel wat onnodige energie verbruikt. Gelukkig kan je met een paar aanpassingen, een hoop energie besparen in je garage.

Kies voor een hoog isolerende garagepoort

Isolatie is een van de belangrijkste manieren om veel geld te besparen op je energiefactuur. Bij L-Door hebben we daarom de ISO Line bedacht, een productgamma met hoog isolerende poorten. Bij traditionele sectionaalpoorten gaat er immers nog een deel warmte verloren door koudebruggen en door de kleine openingen in de hoeken van de poort. Met de ISO Line worden die zwakke punten aangepakt om het warmteverlies zo veel mogelijk te beperken.

Zo ligt bij de ISO Line de U-waarde, die aangeeft hoe goed de garagepoort geïsoleerd is, op slechts 1.0 W/m²K. Dat is slechts de helft van de maximaal toelaatbare U-waarde volgens de EPB-eisen van Vlaanderen. Daarnaast behalen de poorten in deze lijn ook de hoogste luchtdichtheidsklasse op de markt. Koude lucht kan daardoor niet binnendringen en warme lucht kan niet ontsnappen. Kies je voor een hoog isolerende sectionale poort? Dan kan je door deze voordelen gemakkelijker een lager E-peil halen waardoor je garage én woning energiezuiniger worden. De hogere kostprijs heb je bovendien in geen tijd terugverdiend met jouw lagere energiefactuur.

Gebruik ledverlichting

Niet alleen in je huis, maar ook in de garage kan je jouw oude gloei- of tl-lampen vervangen door ledlampen. Ze verbruiken zo’n 80 à 90 procent minder energie dan klassieke lampen en hebben een veel langere levensduur. Dat maakt van ledverlichting de meest duurzame oplossing om ruimtes te verlichten.

Ledlampen kosten vaak iets meer aan de kassa, maar door de lange levensduur haal je de investering er vrij snel uit. En wat handig is: je kan ze gewoon betalen met ecocheques.

Tip: Wil je nog meer besparen op energiekosten in je garage en zelfs je hele woning? Dan is het een goed idee om je energieleverancier eens onder de loep te nemen. Klik hier om de goedkoopste aanbieder op de Belgische markt te vinden.

Isoleer ramen en deuren

In de garage is het vaak een stuk kouder dan in de rest van je woning. Veel warmte gaat daar verloren via slecht geïsoleerde ramen en deuren. Kijk daarom na welk type ramen jij in jouw garage hebt. Heb je nog enkele beglazing? Dan is het een goed idee om deze te vervangen door minstens dubbel glas of, nog beter, hoogrendementsglas (HR++). Dat laatste isoleert zo’n vijf tot zes keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan dubbelglas.

Ook via de binnendeur - die je garage met de rest van je woning verbindt - kan veel warmte ontsnappen. Je kan ervoor kiezen om jouw oude deur te vervangen door een isolerende deur of je kan jouw deur zelf isoleren. Dat kan bijvoorbeeld met isolatiefolie of een tochtstrip.

Dicht barsten in de muren

Ten slotte zorgen ook barsten of scheurtjes in de muren voor energieverlies. Om dat tegen te gaan kan je deze barsten dichten met vulmiddel. Je kan er ook voor kiezen om de volledige muur te isoleren als dat nog niet het geval was. Dat kan als je een spouwmuur hebt, want dan kan er isolatiemateriaal gespoten worden tussen de binnen- en buitenmuur. Opnieuw wordt je garage beter geïsoleerd en zullen je energiekosten dalen.