Particulieren

5 gouden tips bij het kiezen van je garagepoort

Bouwen of verbouwen is geen makkelijke klus. Eerst en vooral is er het budget dat nauwgezet in het oog moet gehouden worden. Of niet? Leuk voor jou. En dan is er nog de enorme keuze aan materialen. Er zijn zoveel mogelijkheden, aangevuld met een hele resem opties. Ook bij de keuze van je garagepoort is er een groot aanbod. We adviseren je met enkele tips.

TIP 1. Kies het materiaal van je garagepoort

We willen niet overdrijven, maar sectionale garagepoorten bestaan echt in héél erg veel materialen. Te beginnen met de garagepoort in staal. Deze poort bestaat uit verschillende secties, sandwichpanelen genoemd. Deze worden opgebouwd uit 2 platen uit staal met daartussen PUR-schuim. Het design van deze sandwichpanelen bestaat in een vijftiental varianten.

Er bestaan ook sectionaalpoorten uit hout. Deze garagepoorten worden ook uit geïsoleerde panelen opgebouwd en op de voorzijde wordt het hout bevestigd. Dit kan gaan van verticale planchettes om de pastorijstijl te bekomen, of verticale houten lamellen voor strakke en moderne woningen. Hou er rekening mee dat hout ook onderhoud vraagt.

De derde categorie sectionaalpoorten is de meest innovatieve. Bouw of verbouw je een strakke woningstijl, dan kan de garagepoort ingewerkt worden in de gevelbekleding. De materialen hiervoor zijn bijna eindeloos: composiet, aluminium, ...

TIP 2. Kies de kleur van je garagepoort

De tijd van een beperkt aantal standaardkleuren ligt definitief achter ons. Tegenwoordig kan je garagepoort gelakt worden in alle Ral-kleuren. Meer nog, zelfs de specifieke kleurcodes van ramenfabrikanten behoren tot de mogelijkheden. Heb je schrijnwerk in pvc, dan kunnen de panelen van je garagepoort zelfs overtrokken worden met dezelfde folie.

TIP 3. Werk je garagepoort af met tal van opties

In sommige gevallen is er nood aan natuurlijk licht in de garage. Dan kunnen ramen in je garagepoort een goede keuze zijn. Ramen bestaan er in alle mogelijke vormen (rond, vierkant, ovaal, ...) en materialen (kunststof, inox, aluminium, ...). Wil je graag een vaste toegang tot je garagepoort maar heb je geen aparte deur voorzien? Dan kan je kiezen om er één te voorzien in de garagepoort (of net ernaast). Verder bestaan er nog meerdere uitbreidingen zoals een katten- of hondenluik, een brievenbus, ...

TIP 4. Open je garagepoort met een druk op de knop

In oudere woningen vind je soms nog heel zware houten poorten. De bewoners moeten heuse krachttoeren uithalen om de garagepoort naar boven te duwen om ze geopend te krijgen. Dat is jammer, want als je kiest voor een sectionale garagepoort, dan gebeurt het openen zo goed als moeiteloos. De veren dragen het gewicht van de poort bij het openen. En wil je helemaal niets meer zelf doen, dan is een druk op de knop voldoende, want een motor opent de poort voor jou. De garagepoortopeners van tegenwoordig zijn zelfs heel energiezuinig en zijn voorzien van led-verlichting.

TIP 5. Kies voor een veilige garagepoort

De moderne garagepoorten zijn heel veilig. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met je vingers klem te geraken tussen de panelen, omdat deze anti-vingerklem ontworpen zijn. En wist je dat een sluitende garagepoort opnieuw een stukje zal openen als ze een object of persoon raakt? Als je koopt bij een gekende fabrikant, voldoet je garagepoort vast en zeker aan de vigerende veiligheidsnormen.